Bewust gezond én ongezond leven

 

Bewust gezond leven... Daar zou ik hele artikelen mee vol kunnen schrijven, maar die informatie kunnen jullie ook zelf allemaal vinden. Zelf vind ik het leuk om ergens diep in te duiken en helemaal uit te zoeken. Dit begon met gezonde voeding voor mijn paard en katten. Je wilt niet weten hoeveel dierenvoer er te koop is wat eigenlijk helemaal niet gezond is. Zo zijn suikers niet goed voor paarden, iets wat in veel paardenvoer genoeg zit. En zit er in veel kattenvoer granen, groenten en suikers terwijl het toch echt vleeseters zijn. Maar goed mijn paard vindt een appel op zijn tijd heerlijk (boordevol suikers) en mijn katten lusten af en toe ook graag wat anders dan iets wat voornamelijk uit vlees bestaat. 
Als we dan naar voeding voor onszelf kijken zou deze voornamelijk moeten bestaan uit groenten, fruit, noten en zaden. Het liefst allemaal zo vers mogelijk en biologisch. Suikers, vlees, E-nummers en alcohol zouden we juist zoveel mogelijk moeten vermijden. Een tijdlang heb ik dan ook enthousiast elke dag salades en smoothies gemaakt, maakte ik elke week een reeks notenrepen en amandelmelk, en ook 's avonds stonden er vooral veel verse groentes op het menu. Maar eerlijk is eerlijk. Soms heb je ook gewoon zin in iets ontzettend ongezonds. Is dat erg? Ik denk van niet. Groene thee, uien en knoflook zijn juist goed voor je omdat ze een beetje giftig zijn en dat is goed voor je weerstand. Zolang het niet te veel en te vaak is en je zoveel mogelijk gezond eten, houdt af en toe iets ongezonds je lichaam misschien zelfs wel een beetje scherp. 

Naast eten is het ook goed om eens te kijken naar bv. je schoonmaakmiddelen. Als je je daarin verdiept schrik je van de hoeveelheid giftstoffen die erin zitten. Slecht voor jezelf, je huisdieren en het milieu. Zelf maken is leuk, simpel en goedkoop. Maar ook daarvoor geldt: soms heb je er even geen tijd voor of heb je toch echt keer een wat agressiever middeltje nodig om een vlek ergens uit te krijgen. Dus naast alle zelfgemaakte schoonmaakmiddelen heb ik ook een fles Dasty in de kast staan (ziet er gifgeel uit, maar als niks werkt, krijgt dit het meestal wel schoon), voor noodgevallen. 

Ten slotte is er nog een hele wereld aan beauty producten waar je je in kan verdiepen: shampoo, douchegel, tandpasta, make-up en zelfs tampons zitten vaak vol stoffen die je liever niet op je huid wil. Hiernaast kies ik ook graag voor proefdiervrije producten. Deels kan je dit zelf allemaal maken, wat leuk is om te doen maar vaak wel wat meer tijd kost dan het maken van schoonmaakmiddelen. Leuk om zo een hele middag in de keuken te staan en met bv. etherische olie je eigen geuren te kiezen. Maar gelukkig zijn er ook intussen een hoop verantwoorde producten op de markt, voor als je daar even geen tijd en zin in hebt. Soms even een zoektocht om naar het juiste product te vinden wat bij je past maar er is genoeg te vinden. En ook hierbij ben ik niet te streng voor mezelf. Zo gebruik ik normaal gesproken een 'gezonde' deo zonder aluminium oxide, maar heb ik voor bijvoorbeeld een avondje uit of belangrijke afspraak ook een 'ongezonde' deo op de plank waarvan ik zeker weet dat deze het de hele dag volhoudt. Wat betreft menstruatie producten zijn er ook goede alternatieven zonder gifstoffen, hierover schrijf ik meer in een ander artikel (De menstruatiecup). En over mijn bewust keuze in anticonceptie kan je meer lezen in mijn artikel over de cyclus computer Daysy.

Mijn belangrijkste boodschap in dit artikel: gezond en bewust leven is zeker belangrijk, maar soms ook even niet haalbaar. Wees niet te streng voor jezelf, als je geen tijd hebt om alles zelf te maken, is er tegenwoordig genoeg te koop en gelukkig ook steeds beter betaalbaar. En als je een keer voor wat ongezonds kiest, ook prima. Maar maak de keuze bewust. Verdiep je in wat je eet en waarmee je huid in aanraking komt. En kies dan voor iets gezonds óf ongezonds. Maar zorg dat je in ieder geval weet wáár je voor kiest. 

Onder Links vind je leuke websites met bewust producten en recepten.