Energie

 

Alles bestaat uit energie en is geschapen vanuit dezelfde energie. Dit betekent dat iedereen gelijk is en verbonden met elkaar. We hebben allemaal een soort energielichaam om ons heen. Deze bestaat uit verschillende lagen. De meeste duidelijke laag is ongeveer een armlengte om ons heen, dit is wat sommige mensen je aura noemen. In het werken met paarden heet dit ook wel je persoonlijke ruimte. De buitenste laag is oneindig groot. Het middelpunt van je energie bevindt zich net onder je navel. Bij veel mensen tegenwoordig zie je dat het middelpunt omhoog geschoven is richting je borst. Dit komt omdat mensen (te) veel nadenken en met hun aandacht voornamelijk bij hun hoofd zijn. Er is dan te weinig aandacht voor de rest van hun lichaam. De energie bevindt zich minder om je voeten en is als het ware te hoog in je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je te weinig contact met de aarde hebt, last van koude voeten, je voeten snel stoot en minder kracht uitstraalt. Aardingsoefeningen helpen om weer goed in je lichaam te komen. Een paard zal je alleen vrijwillig willen volgen als je goed geaard bent.

Je persoonlijke ruimte kan je zelf bewust of onbewust groter en kleiner maken. Paarden tonen respect voor elkaar door deze ruimte niet zomaar binnen te gaan bij een paard dat hoger in rang staat. Je mag van jouw paard hetzelfde verwachten. Als een paard wel in jouw ruimte komt kan dit twee dingen betekenen. Of jij staat in de ogen van jouw paard niet hoger in rang en hebt je leiderschapskwaliteiten nog niet getoond. Het is dan belangrijk om je goed te aarden en te werken aan zelfverzekerdheid en verbinding. Zorg ervoor dat je paard jouw wil volgen. Of het betekent dat jouw persoonlijke ruimte heel klein is. In dit geval kan je proberen om jouw ruimte bewust groter te maken en neer te zetten. Het paard kan subtiele energieverschuivingen waarnemen en zal hier op reageren. Anderzijds is het ook goed om respect te hebben voor de persoonlijke ruimte van je paard. Als goede leider kan je alleen respect krijgen door te laten zien dat je ook respect hebt voor anderen. Als een op de grens van een energie laag zit, zal je merken dat je paard onrustig kan worden. Je kunt dan een stapje terugdoen en als het paard wil ontspannen is verder lopen.

Aan jouw energie kan een paard ook aflezen hoe jij je voelt en wat je denkt. Als je gedrag en uitstraling hiermee niet overeenkomt ben je incongruent en is je energie chaotisch. Het paard wordt onrustig en zal jouw onderdrukte emoties of gedachten aan je terug spiegelen. Je bewust worden van je emoties en gedachten en hier eerlijk over zijn brengt het paard weer tot rust. Jijzelf bent ook in staat om de energie van anderen aan te voelen. Zo kan je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen als iemand anders ook hoofdpijn heeft, of wordt je plotseling heel chagrijnig als iemand de kamer binnenkomt die boos is. Als iemand zich anders voordoet dan dat hij zich voelt zorgt dit ervoor dat je geïrriteerd raakt.

Het is goed om je bewust te zijn van je eigen energie, van jouw gedachten, gevoelens en hoe je in je lichaam zit. Dit kan je doen door middel van een bodyscan. Als je dan plotseling gedachten, gevoelens of pijn van iemand anders overneemt, weet je dat deze niet van jou zijn en kan je de energie bedanken voor de informatie en vragen weer terug naar zijn eigenaar te gaan. Ook je paard kan je aanraken op plekken waar je pijn hebt, als je dit van tevoren in een bodyscan gevoeld hebt kan je je paard bedanken dat hij je hierop gewezen heeft. Als je met een gespannen paard loopt kan je de energie en de spanning van je paard onbewust overnemen waardoor je zelf ook gespannen wordt. Het paard zal deze spanning voelen en nog meer gespannen worden. Je belandt dan in een negatieve spiraal. Hier kan het ook helpen om je er bewust van te zijn dat jouw lichaam de spanning van het paard oppikt als informatie, maar dat deze niet van jou is en je hem dus niet hoeft over te nemen. Dit kan je ook in het dagelijkse leven gebruiken.

De buitenste energie laag is oneindig groot. Dit betekent dat de energie van iedereen op deze wereld met elkaar in contact staat. Via deze energie kan je gevoelens en boodschappen naar elkaar overbrengen. Dit is hoe dieren met elkaar communiceren, vanuit hun hart via de energie die iedereen met elkaar verbind. Ook wij mensen kunnen dit als we leren met ons hart te voelen in plaats van met ons hoofd. Omdat de energie zich zover uitstrekt is het dus mogelijk om met elkaar te communiceren via grote afstanden. Naast boodschappen kunnen we ook positieve energie naar elkaar overbrengen. Dit noemen we healing. Helende energie helpt om trauma’s en blokkades in je lichaam, ziel en geest op te lossen. De energie stroom via je hart en je handen. Je kunt dit doen door je handen op iemand te leggen, maar ook vanaf een grote afstand. Het gaat hier vooral om de intentie om een ander te willen helpen, de energie stroom dan vanzelf waar het nodig is. Iedereen kan zo helpen om de wereld een beetje mooi te maken. Deze krachtige energie is niets anders dan liefde.